Статистика жертв Голодомору: антропологічно-демографічний дискурс - Марочко , Василь Іванович (Український історичний журнал, 2017)
Пропонується авторське тлумачення катастрофічних наслідків Голодомору 1932–1933 рр., висвітлюються його основні антропологічно-демографічні ознаки й поняття. Подаються власні оцінки загальної кількості потерпілих від геноциду селян (23,4 млн), обстоюється цифра у понад 7 млн померлих у 1932–1933 рр. Дискутуються результати досліджень українсько американської групи демографів, оприлюднені в «Українському історичному журналі» 2015 та 2017 рр.