Кримські татари в імперській Росії: витіснення з Батьківщини - Бикова , Тетяна Борисівна (Український історичний журнал, 2017)
Російська влада від часів Катерини ІІ до Миколи ІІ реалізувала жорстку, продуману і тривалу стратегію витіснення корінного народу Криму з історичної Батьківщини. Упродовж майже півтора століття відбулися три масових кампанії виштовхування мусульманського населення півострова на територію Османської імперії. Чисельність кримських татар скоротилася з 4 млн осіб напередодні російського завоювання Кримського ханства до 200 тис. у передреволюційні роки. Етнічний склад населення півострова докорінним чином змінився.