Транспортна жандармерія залізниць України у системі окремого корпусу жандармів Російської імперії: етапи розвитку та організаційно-правові засади діяльності - Вергун , Сергій Іванович (Український історичний журнал, 2017)
Розкриваються етапи становлення інституту транспортної жандармерії залізниць у підросійській Україні, проаналізовано історіографічний доробок із цієї проблематики. Визначено роки створення на території України жандармських поліцейських управлінь залізниць та їх структурних підрозділів. Простежується зміна повноважень цих інституцій. Визначено, що на момент ліквідації окремого корпусу жандармів жандармські поліцейські управління залізниць мали найбільш чисельний особовий склад.