"Саксонське зерцало": символи й метафори - Гошко , Тетяна Дмитрівна (Український історичний журнал, 2017)
«Саксонське зерцало» було найвідомішим записом звичаєвого права в Європі й першим правовим трактатом, написаним світською особою. Воно відбивало ментальність середньовічного суспільства, просякнуту вірою в Бога, християнством і метафоричністю світосприйняття. Тут символічне значення мали жести, числа, одяг, кольори. Метафора тіла використовувалася автором трактату для пояснення сучасних йому суспільних інститутів. На текст «Саксонського зерцала» значний вплив справив Старий Заповіт