Кредитна система сільського господарства України в умовах аграрних реформ другої половини ХІХ – початку ХХ ст. - Якименко , Микола Андрійович (Український історичний журнал, 2017)
Охарактеризовано кредитну інфраструктуру сільського господарства України в умовах аграрних реформ другої половини ХІХ – початку ХХ ст., яка складалась із таких елементів, як сільські допоміжні ощадні каси, сільські банки, з ощаднопозичкових та кредитних товариств, а також земських кас дрібного кредиту. Установлено, що основну масу кредитних ресурсів надавав великим землевласникам Дворянський банк, тоді як акціонерні іпотечні й Селянський поземельний та Державний банки відігравали у цьому відношенні значно меншу роль. Не залишилися поза увагою автора й такі види кредиту, як урядові позички на сільськогосподарське поліпшення та облаштування господарств фермерського типу під час столипінської аграрної реформи.