Княжа доба української історії й Тарас Шевченко: спроба історіософського прочитання - Яременко , В. І. (Український історичний журнал, 2017)
На основі вивчення текстів і живопису Т.Шевченка зроблено спробу дослідити проблеми його ставлення до княжого періоду історії України в історіографічному й історіософському аспектах. Проведений аналіз і висновки допомагають у коментуванні відповідної частини творчої спадщини митця.