Служба безпеки ОУН(б) крізь призму трансформацій історичної пам’яті - Антонюк, Ярослав; Трофимович, Володимир (Український історичний журнал, 2025)
Мета — проаналізувати формування в українському суспільстві історичної пам’яті про діяльність служби безпеки Організації українських націоналістів (бандерівців), виокремити періоди, ключові чинники та особливості вираження в культурі й політиці. Об’єктом дослідження стала діяльність СБ — підрозділу ОУН(б), який викликав найбільш неоднозначні оцінки загалу. Методологія базується на принципах історизму, всебічності, неупередженості, системності. Пізнанню внутрішньої логіки розвитку історичних подій, виявленню причинно-наслідкових (казуальних) зв’язків, формулювання висновків у дослідженні сприяло використання логічного методу. Синхронно-діахронічний метод дав можливість обрати оптимальний варіант темпоральної композиції дослідження. Наукова новизна. Вперше комплексно простежено хронологію змін історичної пам’яті на прикладі окремого підрозділу ОУН(б). Розкрито потужний вплив на її формування цілеспрямованої роботи радянської влади, а також трансформацію цієї пропагандистської спадщини в Україні. Висновки. Процес формування історичної пам’яті про СБ ОУН(б) пройшов складний і довгий шлях трансформацій. Розпочався він у другій половині 1940-х рр. із пропагандистського й репресивного тиску органів радянської влади на населення та заборони на вшанування загиблих есбістів. Наприкінці 1950-х рр. спостерігалося цілеспрямоване очорнення діяльності СБ ОУН(б) як винятково «бандитської» та «колабораціоністської». Для цього радянська влада використовувала широкий інструментарій — від художніх фільмів до показових смертних вироків. Під впливом політичних процесів наприкінці 1980 — на початку 1990-х рр., у тому числі поширення свободи слова, ситуація почала змінюватися, але лише 2022 р. вперше вдалося досягнути суспільного консенсусу у визнанні визвольної боротьби ОУН та її спецслужби.