Дві битви за Лиман (23 травня — 2 жовтня 2022 р.) - Харук, Андрій (Український історичний журнал, 2025)
Мета полягає в дослідженні ходу боїв у північній частині Донецької обл., а саме в районі м. Лиман, під час його оборони й визволення (в період від 23 травня до 2 жовтня 2022 р.). Методологія побудована на принципах історизму, неупередженості, україноцентризму. В основу покладено проблемно-хронологічний метод. Застосовано також методи аналізу й синтезу, історико-системний, із використанням широкого кола джерел. Наукова новизна. Вперше у вітчизняній історіографії комплексно студіюються бойові дії у зазначеному районі під час проведення оборонної та наступальної операцій. Основні результати. У 2022 р. м. Лиман і прилеглі території стали місцем проведення двох операцій українських військ: оборонної (наприкінці травня) та наступальної (друга половина вересня — початок жовтня). В кінці весни, зосередивши значні сили і вдавшись до масованого артилерійського обстрілу, росіяни зуміли оволодіти Лиманом. Однак розвинути успіх їм не вдалося. Впродовж чотирьох місяців місто перебувало під ворожою окупацією. Визволення його стало можливим унаслідок успішного проведення першого етапу Слобожанської наступальної операції. Бої за Лиман наприкінці вересня — на початку жовтня 2022 р. стали однією зі складових другого її етапу. Сили оборони України змогли досягти успіху завдяки вмілому маневру. Створивши загрозу оточення вони змусили ворожий гарнізон залишити місто. В результаті було повернуто важливий залізничний вузол, створюючи передумови для можливого продовження наступальних операцій у північній частині Донецької обл. (на лівобережжя р. Сіверський Донець), включаючи наступ на північ і схід, на Сватове, Кремінну. Проведений аналіз дозволив визначити перспективи подальших досліджень, які полягають у більш детальному вивченні ходу боїв за Лиман у 2022 р. (а беручи ширше — операцій на півночі Донеччини й у прилеглих районах Харківської та Луганської областей) із наголосом на окремих бойових епізодах, пошуку нових джерел і введенні їх у науковий обіг.