Нереалізований проєкт збірника документів до історії Львівського університету - Целуйко, Олексанр; Гудима, Юрій (Український історичний журнал, 2025)
Мета полягає у встановленні обставин підготовки, реалізації та подальшої долі археографічного проєкту, присвяченого історії Львівського університету. Використано загальнонаукові методи емпіричного й теоретичного дослідження, історико-порівняльний, а також методи історіографічного аналізу. Наукова новизна. З’ясовано, що наприкінці 1950-х рр. керівництво Львівського держуніверситету ухвалило рішення про підготовку нарисів історії навчального закладу й археографічного збірника до його трьохсотлітнього ювілею. Виконання задуму було покладено на університетських викладачів-істориків і львівських архівістів, а керівництво здійснював доцент Я. Кісь. На початок 1961 р. було підготовлено першу частину, але друк відкладено на невизначений термін. Висновки. Збірник документів і матеріалів до історії Львівського університету міг стати важливою подією в українській археографії з огляду на тематичне спрямування (повністю присвячувався історії окремого вищого навчального закладу) та застосовані прийоми. Збережені елементи збірника свідчать про високий рівень його підготовки й можуть бути використані при підготовці нового археографічного видання.