Скарб фальшивих півтораків Сиґізмунда ІІІ Вази з с. Гайове на Вінниччині - Бакалець, Олексій; Бойко-Гагарін, Андрій (Український історичний журнал, 2025)
Мета — введення в науковий обіг скарбу фальшивих монет XVII ст. з с. Гайове Вінницької обл. Для визначення особливостей досліджуваної тезаврації монет застосовано нумізматичний метод штемпельного аналізу, а також методи порівняння, аналізу та синтезу (РФА-аналіз не використовувався). Наукова новизна полягає у значній цінності вивчення окремого скарбового комплексу, що складається винятково з підробок. Це перший зафіксований скарб фальшивих монет на Поділлі. Загальна вага його становить 740 г, середня вага монети 1,1 г, що відповідає метричним нормам. Монетні кружки мали різну товщину, вони виготовлені з міді, та всі, окрім двох, були покриті сріблом. Монети виконані однією парою штемпелів, імітуючи півторагрошовики зразка 1619 р., шляхом карбування по мідній заготовці з подальшим посрібленням. Імовірно, їх виготовила особа, котра мала досвід роботи на монетному дворі. Висновки. Вочевидь фальшивомонетники планували поширювати підробки невеликими партіями разом із монетами, які перебували у легальному грошовому обігу. Із високим ступенем імовірності в районі місця виявлення скарбу в першій половині XVII ст. діяла добре організована майстерня.