Українськомовні ютуб-канали історичного профілю: соціокомунікаційні стратегії - Проценко, Олеся (Український історичний журнал, 2025)
Мета — комплексно проаналізувати соціокомунікаційні стратегії українськомовних ютуб-каналів історичної тематики. Використано описово-аналітичний, порівняльний, контекстуальний методи, а також метод контент-аналізу. Новизна дослідження. Описано формально-змістові особливості успішних у масовій комунікації історичних просвітницьких ютуб-проєктів. На прикладі п’яти найпопулярніших історичних ресурсів визначено особливості життєвого циклу кожного з них, проаналізовано заявлені авторами суспільні завдання, змістове наповнення відео, мовностилістичні засоби вираження авторського задуму, текстові способи комунікації з аудиторією. Основні результати. Популяризувати історію беруться історики, журналісти, письменники, підлаштовуючи стилі спілкування під смаки глядачів, активно використовуючи різноманітні засоби привернення уваги до історичної проблематики. Тематика ресурсів умовно представлена трьома просторовими блоками — Україна, світ, Росія, з чітким акцентом на сучасній російсько-українській війні, що засвідчує суспільну роль освітніх медіа бути не просто просвітником, а ще й інформаційною зброєю. В перспективі доцільно дослідити реципієнтний бік такої соціальної взаємодії та використання сучасних соціокомунікаційних інструментів у неформальній освіті.