Баскський націоналістичний рух в Іспанії 1895—2018 рр.: історіографія питання - Ричка, Юрій (Український історичний журнал, 2025)
Мета статті передбачає аналіз наукових праць, присвячених походженню і природі баскського націоналізму, систематизацію та класифікацію основних напрямів вивчення історії баскського націоналістичного руху в Іспанії, окреслення головних результатів досліджень із цієї проблематики. Теоретико-методологічна основа ґрунтується на позитивістському, системному, структурно-функціональному підходах із дотриманням загальнонаукових принципів об’єктивності й методів історичного джерелознавства. Наукова новизна полягає у висвітленні актуальної історіографічної ситуації, проблем і здобутків у дослідженні баскського націоналізму. Основні результати. В українській та закордонній історіографії нерівномірно висвітлено історію становлення й розвитку баскського націоналістичного руху : більшість праць присвячені терористичній діяльності його радикальних течій, вивченню еволюції стратегії, тактики збройної боротьби, опису механізмів і шляхів врегулювання конфлікту, натомість недостатньо розкрито метасистемну сутність баскського національного проєкту, його політико-економічні цілі та наслідки для регіону. Виявлені історіографічні лакуни дозволили окреслити перспективу й визначити конкретні шляхи подальшої розробки цієї проблематики.