Марк Ферро: історія як спосіб життя (до 100-річчя від дня народження) - Удод, Олексанр (Український історичний журнал, 2024)
Мета полягає у створенні історіографічного портрета Марка Ферро як одного з найпомітніших представників французької історичної школи «Анналів», актуалізації методологічних принципів вивчення історії, що були впровадженні свого часу французьким істориком, визначенні його внеску в розвиток світової історичної думки та значення для розвитку сучасної української історіографії. Методологічні підходи базуються на засадах та принципах історичної біографістики, інтелектуальної історії, антропології й історичної психології. Використані методи та прийоми історіографічного аналізу. Наукова новизна полягає у систематизації наукових поглядів та ідейно-світоглядних уявлень М. Ферро, висвітленні нових концептуальних підходів у дослідженні історії, які розвиваються у світовій науці й ще не отримали належної оцінки у вітчизняній історіографії. Висновки. Акцентується на постаті М. Ферро як одного із лідерів третього покоління школи «Анналів», основоположника сучасної «культурної історії», дослідника історії уявлень як основи безпосередньої людської діяльності.