Маргіналістика в історико-книгознавчих дослідженнях: рукописні провенієнції видань XVIII ст. (джерелознавчий аналіз творів М. Рубчинського, 1707-1794) - Ціборовська-Римарович, Ірина (Український історичний журнал, 2024)
Мета полягає у тому, щоб на фактографічному матеріалі показати роль маргіналістики в історико-книгознавчих дослідженнях, на основі джерелознавчого аналізу рукописних провенієнцій примірників праць М. Рубчинського, висвітлити їх розповсюдження та побутування у XVIII—XX ст. Методологія. У роботі були використані методи дослідження історичної науки, які ґрунтуються на принципах історизму, системності та наукової об’єктивності, а саме методи джерельної евристики, критики джерел, квантитативний та компаративний методи. Використано методологічний інструментарій, придатний для вивчення стародрукованих пам’яток — бібліографічний та палеографічний методи. Наукова новизна. Примірники друкованих праць М. Рубчинського, представлені у такій кількості (91 примірник 11 видань 9 творів) та інформативній формі (тексти рукописних провенієнцій, схеми міграції примірників), дотепер не були об’єктом історико-книгознавчих досліджень. Висновки. Введено у науковий обіг новий фактографічний матеріал про розповсюдження й побутування творів М. Рубчинського. Джерелознавчий аналіз рукописних провенієнцій встановив імена власників стародруків, місця зберігання у другій половині XVIII ст., XIX й XX ст. Документально підтверджено популярність його творів у католицьких та греко-католицьких чернечих осередках.