Обличчя влади на селі: візуальний образ керівників селянського самоврядування на українських теренах (друга половина ХІХ — початок ХХ ст.) - Біла, Катерина; Бабюк, Дмитро (Український історичний журнал, 2024)
Мета — проаналізувати фотодокументи другої половини ХІХ — початку ХХ ст., на яких зображено працівників органів селянського самоврядування України. Методологічне підґрунтя становлять принципи історизму, неупередженості. Використано метод історико-порівняльний, а також такі спеціальні методи дослідження, як іконографічний та іконологічний. Наукова новизна полягає в комплексному аналізі світлин як джерел до вивчення візуальних образів керівників апарату селянського самоврядування, з’ясуванні характерних для селян-службовців стилю зовнішнього вигляду, атрибутів, що вказували на їх належність до влади. Основні результати. Аналіз фотографій службовців селянського самоврядування дозволив виокремити деякі загальні характеристики візуального образу. В результаті вивчення фотоджерел із залученням спеціальних методів дослідження було сформульоване припущення щодо прихованих сенсів, які передавали окремі постаті на світлинах, від бажання підкреслити власну ідентичність за допомогою поєднання вишиванки зі світським вбранням, використання традиційного (архаїчного) одягу особою, ймовірно, дотичною до шляхетського стану до намагання селян уподібнитися з імперською бюрократією за допомогою вбрання чиновницького стилю. Відзначено, що зображені на фотографіях селяни не надто нагадують людей «від плуга», а більше походять на селянську бюрократію, еліту і репрезентують той незначний відсоток жителів села, які поєднали службу з хліборобською працею, відсунувши останню на другий план.