"…цеглинка — то вже будується храм": Досвід виживання жителів с. Лукашівка під час російської окупації (інтерв’ю записала та підготувала до друку К. Литвин) - Литвин, Катерина (Український історичний журнал, 2024)
Мета — доповнити джерельну базу усноісторичних свідчень про умови виживання жителів с. Лукашівка на Чернігівщині під час російської окупації. Пропоноване інтерв’ю — це спогади керівника сільськогосподарського підприємства «Напорівське» у с. Лукашівка, який перебував у селі до ранку 9 березня 2022 р. — до моменту входження ворожих військ на територію Лукашівки, а після евакуації намагався робити все можливе, щоб допомогти місцевому населенню вижити. Основний метод — інтерв’ювання за питальником, розробленим та апробованим упродовж 2022—2023 рр. під час фіксації усноісторичних свідчень на Чернігівщині. Наукова новизна полягає у введенні до наукового обігу усноісторичних свідчень про повсякденне життя цивільного населення Чернігівщині в перші місяці російського повномасштабного вторгнення, зокрема про особливості самоорганізації та взаємодопомоги населення на всіх рівнях, уміння тримати удар і не втрачати віру. Висновки. Матеріали, що публікуються, є важливим елементом джерельної бази новітньої історії України.