Україна у зовнішньо-політичній стратегії США: пріоритети та виклики за умов російсько-української війни (2014-2024 рр.) - Руда, Оксана; Піх, Олег (Український історичний журнал, 2024)
Мета полягає в аналізі еволюції політики США щодо України у 2014—2024 рр., виявленні пріоритетів і викликів, які визначали та формували взаємодію двох країн в окреслений період, а також оцінці стратегічного значення України в контексті американської політики безпеки та її геополітичних інтересів. Методологічною основою послужили загальнотеоретичні принципи й конкретно-історичні методи, спрямовані на об’єктивне висвітлення окресленої проблеми. Застосування проблемно-хронологічного і порівняльно-історичного методів дало змогу виокремити ключові тематичні сюжети, зіставити підходи різних адміністрацій США до питання України, виявити тенденції та зміни у зовнішньополітич-них пріоритетах. Системний підхід допоміг комплексно оцінити політичні, економічні та військові компоненти американської стратегії, їх взаємозв’язок і вплив на ситуацію в східноєвропейському регіоні. Також застосовано методи контент-аналізу та аналітичний, зокрема при дослідженні медійного та експертного дискурсів, аналізі офіційних документів, стратегічних планів, заяв представників американського уряду. Наукова новизна полягає в комплексному аналізі місця України у зовнішньополітичній стратегії США 2014—2024 рр. з акцентом на систематизації підходів різних адміністрацій, змін у їхній політиці та визначенні впливу внутрішніх і міжнародних факторів на формування політичної стратегії. Висновки. Збройна агресія Росії проти Украї ни суттєво вплинула на міжнародну систему безпеки, підважила засади міжнародного права. Підтримка суверенітету й територіальної цілісності України впродовж 2014—2024 рр. залишалася визначальним елементом зовнішньополітичної стратегії США, проте підходи до надання політичної, військової та фінансової допомоги змінювалися. Так, адміністрація Б. Обами зосереджувалася на можливостях дипломатичного врегулювання конфлікту й підтримці реформ за мінімальної військової допомоги. Натомість уряд Д. Трампа концентрував увагу на безпекових питаннях, і погодився на надання летального озброєння. Попри розбіжності між Д. Трампом і представниками його адміністрації протягом його президентства загальна лінія на підтримку України, включаючи санкції проти Росії, фінансову, військову допомогу, зберігалася. Зовнішньополітична стратегія адміністрації Дж. Байдена щодо України була багатовекторною та поєднувала військову, економічну, дипломатичну, гуманітарну допомогу, а також міжнародну координацію зусиль і тиск на Росію через санкції.