"Тут не так, як у Росії" (з подорожніх нотаток молодого В.Вернадського) (вступна стаття В.Даниленка, Київ) - Даниленко, Віктор (Український історичний журнал, 2020)
Мета дослідження – проаналізувати в контексті українознавства історико-краєзнавчі нотатки В.Вернадського, опубліковані вперше І.Мочаловим у 2001 р., акцентувати увагу читачів на виявлених молодим дослідником особливостях етногенезу українського народу, трансформації соціальних, культурних та етнонаціональних стосунків українців і росіян на півдні України у ХVІІІ–ХІХ ст. Методологія дослідження ґрунтується на засобах історичної компаративістики, спирається на принципи історизму, системності, науковості. Наукова новизна полягає в новому підтвердженні постійного інтересу В.Вернадського до історії України, українського народу, його мови й культури, прагненні системно та об’єктивно відтворити глибинні історичні процесі. Висновки. На прикладі Новомосковського повіту В.Вернадський змальовує широку панораму народного українського життя, докладно аналізує процеси, які відбувалися у середовищі різних груп населення, їх етносоціальні, психологічні, соціально-побутові, етнографічні особливості. Детально розглядає процес «освоєння» російськими поміщиками українських земель, активне «охохлювання» переселених російських селян в українському етнічному середовищі. Аналізує вчений і зворотний, більш потужний, такий, що постійно зростав, процес зросійщення українського населення, його соціальні інструменти, джерела, методи. У нотатках В.Вернадського – цінні матеріали для природознавців, етнографів та етнологів, соціальних психологів, соціологів.