Військова атрибутика в родинних колекціях та зібраннях української козацької еліти - Машталір, Вадим (Український історичний журнал, 2020)
Мета дослідження – проаналізувати причини виникнення, становлення, розвитку так званої музейної потреби, задоволення якої передбачало добір, збереження й використання артефактів у родинних колекціях і зібраннях української козацької еліти. Методологія вибудовувалася на підставі використання сукупності принципів і методів пізнання, застосування яких здійснювалося з опорою на міждисциплінарні підходи до розкриття мети дослідження. Базовими були такі методи історичного пізнання, як історико-генетичний, історико-порівняльний, історико-типологічний та історико-системний, за допомогою яких опрацьовано наукову та джерельну базу статті. Наукова новизна. На основі широкого кола опублікованих і неопублікованих архівних документів досліджено нову форму домузейних форм військово-історичного музейництва – родинні колекції та збірки козацької еліти. Установлено, що більшість їх, котрі сформувалися впродовж ХVІІ–ХVІІІ ст., не відповідають змісту наукового терміна «колекціонування», але саме вони стали основою цілеспрямованого й систематичного збирання (приватного колекціонування) предметів музейного значення, яке передувало виникненню військово-історичних музеїв. Фамільні збірки формувалися для потреб родини конкретного представника козацької еліти, який сам був учасником воєнних подій, історичною постаттю. Ці колекції були різноплановими, у них було представлено військову атрибутику, нагороди, портретні ґалереї, родинні архіви, книгозбірні, речі повсякденного вжитку тощо. Висновки. Головна особливість приватного колекціонування полягає у прагненні зібрати та зберегти пам’ятки козацької доби. Це стосується зібрань відомих шанувальників старовини, серед яких В.Тарновський, О.Поль, К.Скаржинська. Археологічні військові пам’ятки було представлено у збірці графа О.Бобринського та інших колекціонерів. Зазначимо, що більшість із них не лише створювали власні, а й виступали фондоутворювачами багатьох музеїв Наддніпрянської України. У Західній Україні, що перебувала у складі Австро-Угорщини, військово-історичні зібрання та музеї формували здебільшого представники польської інтелектуальної еліти. У військовоісторичних колекціях усіх музеїв переважала західноєвропейська зброя ХV–ХІХ ст.