"Конфлікт пам’яті": до питання про вшанування жертв польсько-українського протистояння 1940-х рр. на території сучасної Польщі - Дрозд, Роман (Український історичний журнал, 2020)
Мета дослідження – висвітлення діяльності української національної меншини в Польщі щодо вшанування пам’яті своїх родичів і жертв польсько-українського конфлікту під час Другої світової війни та післявоєнних років. Вирішуючи мету дослідження, автор намагався відповісти на питання: чому українські вшанування в Польщі викликали спротив частини польської громади. Методологія дослідження. У статті застосовано методи історичного дослідження, зокрема критичний щодо архівних та опублікованих джерел, а також усталених поглядів у сучасній історіографії. Додатково використано статистичні, географічні, соціологічні методи. Наукова новизна. Згадана тема досі не стала предметом окремого фахового історичного дослідження. Отримані результати збагатили знання про причини польсько-українського конфлікту навколо українських місць пам’яті в Польщі та вможливили верифікацію вже відомих висновків. Висновки. Після 1989 р. українська громада в Польщі розпочала відновлювати або споруджувати нові місця пам’яті не лише на могилах своїх родичів, але й жертв польсько-українського конфлікту. Розміщення надгробного монументу чи пам’ятника на могилі вбитих українців, зокрема загиблих бійців УПА, було неґативно сприйняте частиною польської громади, що не могла змиритися з пережитим. Нерідко їхні родичі втратили життя від рук упівців і відновлені могили вбитих українців болюче нагадували про непоправні втрати. Це також суперечило польській оцінці конфлікту, яка формувалася крізь призму власної кривди. Із цих причин польська громада вимагала знесення пам’ятників УПА. Це, своєю чергою, ускладнювало відновлення польських поховань в Україні.