Невідомий польський документ про Великий голод в Україні: зі спогадів керівника радянського відділу східного департаменту МЗС II Речіпосполитої Станіслава Забелла - Kuśnierz, Robert (Український історичний журнал, 2020)
Мета дослідження – оприлюднити та проаналізувати досі невідомий фраґмент спогадів польського дипломата про Великий голод в Україні 1932–1933 рр. Методологія полягає у застосуванні критичного аналізу до джерела, порівнянні його змісту з іншими доступними джерелами дипломатичного та розвідувального походження. Наукова новизна. Уперше опубліковано і проаналізовано невідомі раніше матеріали про Голодомор 1932–1933 рр. авторства провідного радянолога МЗС міжвоєнної Польщі. Висновки. Про Голодомор 1932–1933 рр. написано багато. Проводяться нові дослідження. Аспект Великого голоду також неодноразово аналізувався на підставі дипломатичної й розвідувальної документації II Речіпосполитої. Утім, це не означає, що в польських архівах уже не можна віднайти невідомих матеріалів. І хоч більшість документів опубліковано, однак досі трапляються цікаві знахідки. Одна з таких – фраґмент спогадів дипломата, котрий, перебуваючи в Москві, не тільки чув про голод і читав про нього в рапортах польських консульських установ з України, але й, заступаючи керівника ґенерального консульства Польщі у Харкові, у серпні та вересні 1933 р. особисто зіткнувся з реаліями голоду. С.Забелло аналізує причини трагедії селянства, на основі розмов зі впливовим радянським журналістом К.Радеком намагається відповісти на питання, скільки людей померло, пише про акти канібалізму.