Історія українського паралімпійського спорту в електронних медіа: рівень інформативності та репрезентативності - Кулинич, Богдан; Лазуренко, Валентин (Український історичний журнал, 2021)
Стаття присвячена висвітленню в українських електронних, передусім спортивних, засобах масової інформації історії та становлення паралімпійського спорту в Україні. Мета – з’ясувати роль електронних спортивних засобів масової інформації у висвітленні історії та становлення паралімпійського спорту України. Наукові підходи. Методологічні засади системного аналізу і метод контент-аналізу складають інструментарій розвідки. Наукова новизна визначається залученням та опрацюванням широкого кола електронних ресурсів спортивної преси, що дало змогу з’ясувати рівень їх інформативності та зробити висновок щодо значення як джерела інформації для дослідження історії паралімпійського спорту. Основні результати дослідження. За наслідками аналізу українських електронних спортивних засобів масової інформації автори відзначають їх зростаючу роль у вивченні історії та популяризації паралімпійського руху в Україні. Започатковані в 1990-х рр. електронні спортивні медіа на сьогодні стали важливим джерелом дослідження цієї наукової проблеми. Тема паралімпійського спорту посідає помітне місце на спортивних веб-сайтах, передусім Національного олімпійського комітету України та Національного комітету спорту інвалідів України, а також інших, в тому числі регіональних електронних ресурсів. Зроблено висновок про важливість онлайн-медіа як історичного джерела при дослідженні історії спорту для людей із фізичними обмеженнями.