Переслідування радянськими каральними органами прихильників незалежності України в 1920-1923 рр. - Тинченко, Ярослав (Український історичний журнал, 2024)
Мета — систематизація та оприлюднення інформації про масові фальсифікації органами НК, ДПУ справ проти української інтелігенції, передусім студентів та учнів середніх навчальних закладів, які вважали себе громадянами УНР і потенційно ніколи не стали б прихильниками або навіть «попутниками» комунізму. Методологія базується на принципах історизму, системності, верифікації, науковості. Використано хронологічний, біографічний, проблемно-пошуковий, ретроспективний методи. Наукова новизна. Вперше в історіографії проаналізовано та узагальнено інформацію про репресії проти української інтелігенції й матеріали архівно-слідчих справ, які зберігаються у вітчизняних архівах, за період 1920—1923 рр. Зроблено висновки про масові фальсифікації цих справ, унаслідок чого тисячі людей були заарештовані, сотні страчені. У процесі дослідження доведено, що заарештовані НК і ДПУ в переважній більшості не були учасниками підпілля або вояками Армії УНР, не чинили збройного спротиву та своїми діями жодним чином не порушували радянське законодавство. Вся їх «провина» полягала в тому, що вони були прихильниками УНР. Окрему увагу присвячено демографічному питанню й особистим даним репресованих, оскільки серед засуджених до страти найбільшу кількість становили юнаки у віці 18—23 років. Траплялися також і 17-літні страчені, в тому числі дівчата. Серед заарештованих та засуджених чималу кількість становили вагітні жінки.