Академік М.Грушевський і нарком освіти М.Скрипник у контексті комунізації ВУАН (1927–1931 рр.) - Пиріг, Руслан (Український історичний журнал, 2021)
Метою дослідження є висвітлення складних взаємовідносин академіка М.Грушевського й наркома освіти УСРР М.Скрипника у ході боротьби ЦК КП(б)У за ідеологічний контроль над Всеукраїнською академією наук. Завдання статті полягають в історичній реконструкції перетворення колишніх ідейних опонентів – очільника УНР і голови уряду УСРР – на ситуативних попутників у контроверсійному процесі українізації та комунізації академічних установ, істотні розходження у візіях ученого й функціонера на цілі та призначення реорганізованої ВУАН призвели до репресій проти М.Грушевського. Методологія базується на принципах історизму, науковості, системності. Використовуються проблемно-хронологічний, історико-біографічний, порівняльний, аналітичний методи. Наукова новизна визначається постановкою та комплексним дослідженням конкретних умов, спонукальних мотивів, латентних дій, ідеологічних розбіжностей у відносинах академіка М.Грушевського й наркома М.Скрипника. Важливим також є порівняльний аналіз фіналів їхніх життєвих доль.