Внесок харківських підприємств у розвиток ракетно-космічної галузі - Ларін, А. О.; Гутник, М. В.; Ткаченко, С. С.; Горєлова, C. О. (Космічна наука і технологія, 2024)
У статті розглядається внесок українських підприємств в розвиток ракетно-космічної галузі. Найважливішою частиною космічної або бойової балістичної ракети є система управління (СУ), від якої залежить успіх її застосування. Харківські підприємства - завод «Комунар» і КБ «Електроприладобудування» (ОКБ-692, нині НВО «Хартрон») були найбільшими виробниками систем управління не тільки в Україні, але і у всьому Радянському Союзі. На них не тільки серійно випускалися, але також і розроблялися ці системи. Становлення і розвиток харківських підприємств космічної галузі є найважливішою сторінкою історії розвитку не тільки космонавтики, а й науки і техніки в цілому. Незважаючи на велику кількість робіт, присвячених розвитку ракетно-космічної техніки в Україні, історія розробки та виробництва систем управління вивчені недостатньо. Через секретності робіт в галузі ракетно-космічної техніки (РКТ), джерел для дослідження історії її створення вкрай мало. Тому найважливішою частиною роботи стало інтерв'ювання провідних фахівців ОКБ-692 з птьань систем управління РКТ, а саме з А.М. Калногузом, Ю. А. Кузнєцовим, В. Я. Макаренком, В. Г. Сухоребровим і В. А. Ураловим. На основі цих інтерв'ю був створений спеціальний фонд в Центральному державному науково-технічному архіві України, де можна ознайомитися з цими матеріалами. На рахунку харківських підприємств розробка і серійний випуск систем управління багатьох бойових балістичних ракет, у тому числі Р-7, Р-7А, Р-12, Р-16, а також найпотужнішою в світі ракети Р-36М2, що отримала в США назву «Сатана»(SS-18 «Satana»), ракет носіїв «Протон», «Зеніт»,«Енергія» і «Циклон», орбітальних модулів «Квант»,«Квант-2», «Кристал», «Природа», «Спектр», понад 150 супутників серії «Космос» і ін. об'єктів. У 1970-х роках в ОКБ-692 була створена перша в СРСР бортова цифрова електронна обчислювальна машина. На її основі був розроблений перевірочної-пусковий комплекс «Електронний пуск», призначений для передстартової перевірки систем управління балістичних ракет і ракет-носіїв.