Термоміцність відсіку утримання ракети-носія при взаємодії зі струменем продуктів згорання палива - ДЕГТЯРЬОВ, М. О.; АКІМОВ, Д. В.; БІЛОУС, О. С.; АВРАМОВ, К. В. (Космічна наука і технологія, 2024)
Термоміцність відсіку утримання розраховується для дослідження можливості його багаторазового використання при пусках ракет-носіїв. Досліджуються нестаціонарні теплові поля відсіку утримання, обумовлені взаємодією газового потоку маршової рухової установки і відсіку утримання. При старті ракети-носія частина корпусу відсіку утримання зазнає значного теплового впливу, що характеризується високими градієнтами температур. Цей тепловий вплив істотно змінюється з плином часу. Внаслідок такого теплового впливу виникають значні динамічні нестаціонарні поля напружень. Нашою метою є розрахунок максимальних величин напружень, індукованих цим тепловим полем. Для цього досліджено напружений стан, індукований стаціонарним тепловим полем, яке відповідає нестаціонарному тепловому полю в момент часу, в який спостерігається максимальний градієнт температур. В такому випадку буде отримана верхня оцінка величин напружень, що виникають в конструкції.