Становлення та розвиток Української мережі радіоспостережень метеорів - БУШУЄВ, Ф. І.; КАЛЮЖНИЙ, М. П.; КУЛІЧЕНКО, М. О.; ШУЛЬГА, О. В.; МАЛИНОВСЬКИЙ, Є. В.; САВЧУК, С. Г.; ЯНКІВ-ВІТКОВСЬКА, Л. М.; ГРУДИНІН, Б. О. (Космічна наука і технологія, 2024)
За десятирічний період досліджень в науково-дослідному інституті «Миколаївська астрономічна обсерваторія» (НДІ МАО) було розроблено апаратне і програмне забезпечення для спостереження, виділення і обчислення параметрів метеорних явищ з використанням прямого розсіяння на іонізованих слідах метеорів сигналів загоризонтних FM-станцій радіомовлення в діапазоні 88...108 МГц. Це дозволило створити мережу спостережень метеорних явищ в радіодіапазоні, яка складається з шести станцій, розташованих у Миколаєві (три станції), Рівному, Львові і Глухові. Станції мають ідентичне апаратне та програмне забезпечення. Для прийому радіосигналів використовуються антени типу «хвильовий канал» з шести або восьми горизонтальних вібраторів та SDR приймачі на основі мікрочіпу RTL2832U. Програмне забезпечення станцій проводить безперервну реєстрацію та аналіз радіосигналів, отриманих на виході квадратурних детекторів приймачів, автоматичне виявлення моментів появи метеорних віддзеркалень, формування та e-mail-розсилку щодобових звітів про виявлені метеорні явища. Налаштування обладнання та поточний контроль функціонування станцій здійснюється НДІ МАО з використанням віддаленого інтернет-доступу до комп’ютерів станцій через Internet. Щомісячні звіти про кількість метеорних явищ, зареєстрованих кожною станцією, розміщуються на сайті RMOB (Radio Meteor Observation Bulletin). Наводяться результати роботи мережі в 2017—2019 рр., що підтверджують відповідність добових варіацій кількості метеорів, зареєстрованих станціями мережі, відомій залежності (спостереження метеорів у апексі та антиапексі), а також відповідність отриманих мережею характеристик трьох метеорних потоків (Персеїди, Гемініди та Квадрантиди) очікуваним у часі і інтенсивності. Приводяться рекомендації проведення додаткових досліджень, направлених на оцінювання кінематичних параметрів (швидкості, радіанти) метеороїдів і їхнього зв’язку з потенційно небезпечними астероїдами.