Методика побудови первинної матриці похибок радіотелескопа РТ-32 в автоматизованому режимі - ВЛАСЕНКО, В. П.; МАМАРЄВ, В. М.; ОЖІНСЬКИЙ, В. В.; УЛЬЯНОВ, О. М.; ЗАХАРЕНКО, В. В.; ПАЛАМАР, М. І.; ЧАЙКОВСЬКИЙ, А. В. (Космічна наука і технологія, 2024)
2020 рік став роком введення в дослідну експлуатацію українського радіотелескопа нового покоління РТ-32. Отримані в ході дослідної експлуатації результати спостережень мазерних водневих та гідроксильних ліній підтвердили коректність розрахунків та правильність технологічних рішень консорціуму українських науковців та виробників. Одним з напрямків подальшого розвитку РТ-32 як інструмента радіоастрономічних досліджень є підвищення точності наведення радіотелескопа на радіоастрономічні джерела. Останнього передбачається досягти за рахунок автоматизації процесів формування матриць похибок наведення та їхньої інтеграції в ході виконання спостережень. Формування такої матриці передбачає врахування конструктивних особливостей антенної системи та метеоумов. В роботі представлено результати геодезичних вимірювань поверхні антенної системи на різних кутах місця, побудови 3D-моделі рефлектора. Запропоновано методику побудови матриці похибок, яка на даному етапі досліджень забезпечує необхідну простоту сприйняття та інтерпретації людиною-оператором отриманих результатів. Наведено результати верифікації розробленої методики з використанням еталонних радіоджерел та отримані з її використанням матриці похибок наведення за кутом місця та азимутом розмірності 81х81 відлік. Впровадження в систему керування радіотелескопом представлених результатів дозволило підвищити точність наведення радіотелескопа РТ-32 в С- та K-діапазонах до значень порядку 36″.