Орбітальний сервіс — крок до подальшого освоєння навколоземного космосу - ВАСИЛЬЄВ, В. В.; ГОДУНОК, Л. Я.; МАТВІЄНКО, С. А. (Космічна наука і технологія, 2024)
Метою публікації є привернення уваги української науково-технічної спільноти до розвитку нового напряму діяльності в навколоземному космічному просторі — орбітального сервісного обслуговування. Окреслено зміст, розглянуто техніко-економічні передумови та конкурентні переваги його розвитку в Україні. Наведено визначення орбітальних сервісів, таких як інспекція клієнта, орбітальне (міжорбітальне) транспортування, дозаправлення та поповнення запасів, апгрейд, складання, уникнення зіткнень. Проаналізовано компетенції підприємств України в цьому напрямі. Обґрунтовано доцільність та можливість розвитку напряму орбітального сервісного обслуговування для подальшого освоєння ближнього космосу, розглянуто напрацювання українських підприємств з розробки та виготовлення систем зближення та стикування космічних апаратів. Описано сценарії взаємодії космічного сервісного апарата та клієнтського апарата на навколоземній орбіті. Наведені основні вимоги до здійснення операцій їхнього зближення в автономному режимі, а також до операції захвату клієнтського апарата. Надано пропозиції щодо функціоналу космічних апаратів для надання послуг орбітального космічного обслуговування, запропоновано розглянути питання про необхідність створення спеціалізованих вантажних модулів та приведені приклади їхнього застосування на орбіті. Розглянуто тенденції підходу до створення конструкцій космічних апаратів, адаптованих для обслуговування на орбіті. Приведено прогнозований обсяг орбітальних сервісних операцій за видами сервісу та за орбітами. Надана інформація про ключових гравців на даному ринку. Приведено конструкцію сервісного апарата, який розробляють АТ «НВК «Курс» і ДП «КБ «Південне» для надання орбітальних транспортних послуг. Вказано особливості його побудови в цілому та склад модулів, а також можливості подальшого розширення його функціональних можливостей.