Прогнозування локальних геомагнітних збурень на прикладі даних магнітної обсерваторії «Львів» - ВЛАСОВ, Д. І.; ПАРНОВСЬКИЙ, О. С. (Космічна наука і технологія, 2024)
Вперше в світовій практиці отримано моделі для прогнозування геомагнітних елементів X, Y, Z. В даній роботі наводяться результати такого прогнозування для магнітної обсерваторії «Львів» з глибиною прогнозу 3 години. Розроблені моделі мають такі властивості: обсерваторія — LVV; прогнозовані величини — XYZ; глибина прогнозу — 3 год; коефіцієнти кореляції з усередненими даними вимірювань — 0.24 (X), 0.811(Y), 0.804 (Z); ефективність прогнозування — 0.816 (X), 0.803 (Y), 0.801 (Z); skill score — 0.115 (X), 0.095 (Y), 0.099 (Z). Розроблені моделі пройшли апробацію у Головному центрі спеціального контролю і були визнаними такими, що задовольняють основні вимоги до оперативних прогнозних моделей.