Хвильові збурення атмосфери у просторово неоднорідній течії - ФЕДОРЕНКО, А. К.; КРЮЧКОВ, Є. І.; ЧЕРЕМНИХ, О. К.; ЖУК, І. Т. (Космічна наука і технологія, 2024)
Аналіз вимірювань на супутнику Dynamics Explorer 2 вказує на тісний зв'язок атмосферних хвильових збурень у полярній термосфері з вітровою циркуляцією. Згідно з супутниковими спостереженнями, в областях формування потужних вітрових систем систематично спостерігаються акустико-гравітаційні хвилі великих амплітуд. При цьому азимути поширення АГХ просторово узгоджуються з напрямками вітрової циркуляції. Хвилі поширюються переважно назустріч вітру, а їхня амплітуда приблизно пропорційна швидкості вітру. З метою пояснення експериментальних даних, у роботі теоретично досліджено зміни амплітуд АГХ у горизонтально неоднорідній вітровій течії. Отримано дисперсійне рівняння АГХ в системі відліку середовища, яке рухається з неоднорідною швидкістю. При його отриманні враховано сили інерції, а також зміну фонової густини атмосфери в неоднорідній течії. Показано, що за умови повільної зміни швидкості вітру дійсна частина цього рівняння співпадає з дисперсійним рівнянням АГХ для нерухомого середовища. Отримано вираз для зміни амплітуди хвиль в рухомому середовищі, згідно з яким у зустрічному неоднорідному вітрі амплітуда хвиль зростає приблизно за лінійним законом, що узгоджується з даними супутникових спостережень.