Низькособівартісний дозиметричний модуль для місії MVA Lunar Lander - Елфікі, Д.; Азіз, С.; Хешам, Н.; Ахмед, А. (Космічна наука і технологія, 2024)
Знання радіаційного середовища Місяця має вирішальне значення для майбутніх місій дослідження космосу, оскільки відсутність атмосферного та магнітного екранування супутника дозволяє зарядженим частинкам різної енергії та походження проникати на його поверхню. У дослідженнях космічного радіаційного середовища загальною практикою є використання радіаційних дозиметрів для вимірювання поглиненої дози та її потужності. У цьому дослідженні корисне навантаження включатиме радіаційний дозиметр, здатний вимірювати інтенсивність радіації на поверхні місця посадки. Концепція дизайну та реалізація системи зчитування рівня радіації для вимірювання в режимі реального часу поглиненої дози гамма-випромінювання та потужності дози на поверхні зони приземлення для місії MVA засновані на фотодіодному датчику, який є комерційно доступним і використовуватиметься як датчик гамма-випромінювання. Модуль протестований на низькому рівні радіоактивності (Cs137, Co60 та Sr). Працездатність модуля на основі фотодіода перевірена за допомогою лічильника Гейгера. Низька вартість та висока чутливість такого модуля визначення рівня радіації є його суттєвими перевагами.