Оцінювання параметрів відносного руху некооперованого космічного апарата за візуальною інформацією - Сальніков, М. М.; Мельничук, С. В.; Губарєв, В. Ф.; Максимюк, Л. В.; Шевченко, В. М. (Космічна наука і технологія, 2024)
Розглянуто задачу визначення параметрів відносного руху некооперованого космічного апарату (НКА), що знаходиться у вільному некерованому русі, за результатами вимірювання відстані до цього апарату та його кватерніону орієнтації. Припускається, що ці виміри виконуються системою технічного зору (СТЗ). Конкретний тип СТЗ не розглядається. Припускається, що СТЗ вимірює відстань та положення так званої графічної системи координат, яка жорстко закріплена на НКА. До параметрів відносного руху відносяться вектор відстані до центру мас (ц.м.) НКА, кватерніон орієнтації головних осей інерції НКА відносно системи координат СТЗ, кватерніон орієнтації графічної системи координат щодо головної системи координат НКА, відношення моментів інерції, вектор положення ц.м. у графічній системі координат. Задача вирішується за допомогою динамічного фільтра, заснованого на методі еліпсоїдального оцінювання. Метод передбачає знання лише максимальних значень шуму вимірів, стохастичні характеристики шуму не передбачаються відомими і тому не використовуються. Властивості запропонованого алгоритму було продемонстровано за допомогою чисельного моделювання. Отримані результати планується використовувати для розробки, створення та випробування навігаційної системи зближення та стикування сервісного космічного апарату, що розробляється групою підприємств космічної галузі України під керівництвом ТОВ «Курс-Орбітал».