Міжнародно-правові засади розробки ресурсів Місяця, Марса та інших небесних тіл - МАЛИШЕВА, Н. Р. (Космічна наука і технологія, 2024)
Досліджуються новітні тенденції розвитку міжнародно-правових відносин щодо розроблення та добування ресурсів небесних тіл, поштовхом для якого стало ініціювання Сполученими Штатами Америки міжнародної програми «Артеміда». До участі в цій програмі долучились дев’ять держав світу, формалізувавши свої наміри шляхом підписання т.з. Домовленостей щодо програми «Артеміда», зокрема Україна. Зважаючи на те, що міжнародно-правовий режим експлуатації ресурсів Місяця, Марса, астероїдів та інших небесних тіл до цього часу не є визначеним, а в доктрині космічного права з цього приводу немає єдності, у статті робиться спроба визначити правові підстави участі України у відповідній програмі, можливості, які перед нею відкриваються, а також завдання, що у цьому зв’язку постають перед вітчизняними суб’єктами космічної діяльності та державою, яка є відповідальною за всю космічну діяльність, що здійснюється під її юрисдикцією.