Вирощування мікрозелених рослин в умовах космічної станції - Джапашов, Н. М.; Мансурова, А. А.; Балта, Н. (Космічна наука і технологія, 2024)
Рослини необхідні для харчування людини, як в земних, так і в космічних польотах. Вирощування рослин у космічному польоті стало можливим завдяки розробці спеціального обладнання, так званих "космічних оранжерей", що забезпечують зростання і розвиток рослин на орбіті. У статті представлені дані експериментальних досліджень по підбору рослин, використовуваних в харчуванні людини на космічній станції, і типу субстрату для їх вирощування в умовах мікрогравітації. Показана можливість використання гідрогелю для акумуляції води в космічному польоті. Показана можливість використання гідрогелю для акумуляції води в космічному польоті. Представлені позитивні результати вирощування рослин на суміші гідрогелю та грунту і особливо при додаванні в гідрогель біостимуляторів і органічних продуктів таких як банан, активоване вугілля, цукор і дистильована вода. Дано опис створеного авторами експериментального прототипу контейнера для вирощування рослин в космічних умовах, який був апробований в проведених експериментах.