С.А. Подолинський в енергетичному трактуванні еволюції природи і суспільства - ПИЛИПЧУК, О. Я.; СТРЕЛКО, О. Г.; ПИЛИПЧУК, О. О. (Космічна наука і технологія, 2024)
Сергій Андрійович Подолинський (1850–1891) – дослідник природи, натурфілософ, лікар, громадський діяч і публіцист, прожив коротке життя. До цього часу з основними працями С.А. Подолинського наукове співтовариство майже не знайоме. Великий український науковець В.І. Вернадський надихався науковими роботами та ідеями С.А. Подолинського. А характеристика С.А. Подолинського як «забутого наукового новатора», яку дав йому В.І. Вернадський ще на початку ХХ ст., залишається в основному справедливою і в наші дні. Стаття присвячена історії його роботи «Праця та її ставлення до розподілу енергії» (1880 р.). Висвітлено низку питань щодо ідеї С.А. Подолинського про «розподіл сонячної енергії у Всесвіті» та енергетичного трактування розвитку природи і суспільства. Здійснено аналіз кожного розділу статті С.А. Подолинського в контексті впливу праці на перерозподіл сонячної енергії на земній поверхні. Ідеї С.А. Подолинського, викладені в його «Праці людини і її ставлення до розподілу енергії» свідчать не тільки про пріоритет вітчизняної науки з багатьох питань природознавства, актуальність яких усвідомлюється тільки в наш час, а й зберігають методологічну цінність у світовому контексті. У праці С.А. Подолинського читач знайде приклад постановки і підходу до вирішення цікавої і потрібної проблеми в науковій сфері, який характерний для видатних і оригінальних вчених. Найбільш важливим є відкриття С.А. Подолинським про те, що розвиток живих організмів на земній поверхні відбувається під впливом сонячної енергії. Ось чому ім’я С.А. Подолинського заслужено згадується серед попередників В.І. Вернадського, який займався вивченням енергетики живої речовини і становленням вчення про біосферу і ноосферу. Розглядається значення праці С.А. Подолинського та її подальші перспективи в розвитку наукових досліджень з використання енергії.