Розроблення підходів нейропротекції при довготривалих космічних місіях - ПАСТУХОВ, А. О.; КРИСАНОВА, Н. В.; ПОЗДНЯКОВА, Н. Г.; БОРИСОВ, А. А.; СІВКО, Р. В.; НАЗАРОВА, А. Г.; КАЛИНОВСЬКА, Л. М.; БОРИСОВА, Т. О. (Космічна наука і технологія, 2024)
Мета роботи полягала у розробленні стратегії та методології нейропротекції при довготривалих космічних місіях, яка базується на комплексному дослідженні впливу терапевтичної гіпотермії, поєднаної з дією нейроактивних препаратів, на ключові характеристики синаптичної передачі у нервових терміналях головного мозку, що змінюються за дії планетарного пилу та за умов зміненої гравітації. Розвиток нейротоксичності за умов зміненої гравітації може бути зумовлений надлишковим позаклітинним глутаматом, що виникає, як результат реверсного функціонування глутаматних транспортерів. За умов зміни гіпотермії від помірної до глибокої, було продемонстровано поступове зниження транспортер-опосередкованого вивільнення L-[14C]глутамату стимульованого деполяризацією плазматичної мембрани KCl та дисипацією протонного градієнта синаптичних везикул протонофором FCCP. Цей факт свідчить про нейропротекторний ефект, який збільшується за умов зміни гіпотермії від помірної до глибокої. Визначені можливі ризики використання гіпотермії у космічній медицині. Гіпотермія не здатна знизити позаклітинний рівень L-[14C]глутамату та [3Н]ГАМК, що збільшуються за умов впливу карбон-вмісного планетарного пилу. Гіпотермія може призвести до подальшого зниження швидкості накопичення нейромедіаторів за умов присутності карбон-вмісного планетарного пилу та сприяти розвитку нейротоксичності, що є можливим ризиком використання гіпотермії у космічній медицині. У цьому контексті важливим є вибір оптимального індивідуального температурного режиму для кожного астронавту.