Фотометричний спосіб визначення деградації поверхні геостаціонарного об’єкту - СУХОВ, П. П.; СУХОВ, К. П.; ПАВЛОВСЬКИЙ, О. Л.; МАМРАЙ, С. А. (Космічна наука і технологія, 2024)
Представлений новий спосіб використання фотометричних даних визначення деградації оптичних показників поверхні ГСС від часу активної роботи ГСС на орбіті. Наведено експериментальні дані зміни коефіцієнтів спектрального відбиття (деградація) поверхні декількох геостаціонарних супутників з різними типами космічних платформ протягом кількох років. Дані отримані за наземними багаторічними кольоровими B, V, R фотометричними спостереженнями. Це геостаціонарні супутники: “Astra 2E” (bus Eurostar-3000), “Azerspace 2/Intelsat 38” (bus SSL-1300), “Sicral 2” (bus Spacebus-4000B2), “Blagovest 11L” (bus Ekspress-2000). Виявлено, що характер зміни відбивної спроможності для геостаціонарних супутників різний. Космічні матеріали поверхні геостаціонарних супутників, виготовлених у другому десятилітті 21 століття, більш стійкі до впливу агресивного космічного середовища, ніж у супутників, виготовлених наприкінці 20 століття. Запропоновано шляхи визначення типу космічного матеріалу в різних спектральних смугах використовуючи багатокольорові фотометричні спостереження. Як продовження, чи доповнення лабораторному методу пропонується використовувати результати наземних багатокольорових фотометричних спостережень для визначення ступеня деградації поверхні КА.