Покриття зір малими тілами Сонячної системи: сучасний стан спостережень в Україні - КЛЕЩОНОК, В. В.; КАРБОВСЬКИЙ, В. Л.; БУРОМСЬКИЙ, М. І.; ЛАШКО, М. В.; ГОРБАНЬОВ, Ю. М.; КАШУБА, В. І.; КІМАКОВСЬКИЙ, С. Р.; ШАВЛОВСЬКИЙ, В. І.; АНГЕЛЬСЬКИЙ, О. В.; ЦЕХМЕЙСТРЕНКО, В. С.; МИШЕВСЬКИЙ, М. М.; РЕВУН, А. В. (Космічна наука і технологія, 2024)
Наведено опис завдань, які можна вирішувати за допомогою спостережень покриттів зірок малими тілами Сонячної системи. Для спостереження покриттів зірок в Головній астрономічній обсерваторії Національної академії наук України (ГАО НАН України) спільно з Астрономічною обсерваторією Київського національного університету імені Тараса Шевченка (АО КНУ) створений програмно-апаратний комплекс для роботи на довгофокусних телескопах. Комплекс використовує високочутливу ПЗЗ-камеру Apogee Alta U47 в режимі синхронного переносу заряду (TDI). До складу комплексу входить також редуктор фокуса з блоком світлофільтрів. Комплекс може використовуватися на телескопах АЗТ-2 ГАО НАН України і АЗТ-14 спостережної станції Лісники. Виготовлений також мобільний комплекс на основі телескопа системи Ньютона (D = 203 мм, F = 1200 мм) і комп’ютеризованого монтування Sky-Watcher EQ-5 з системою GOTO для організації виїзних спостережень. Цінність спостережень покриттів істотно збільшується при використанні декількох пунктів спостережень. Для цього розпочато створення групи спостерігачів покриттів в Україні. До її складу входять спостерігачі, Астрономічної обсерваторії Одеського національного університету ім. І. І. Мечникова, які використовують телескоп Річі — Кретьєна ОМТ-800 (D = 800 мм, F = 2134 мм) з ПЗЗ-камерою QHY174M GPS станції Маяки і телескоп системи Шмідта (D = 240 мм, F = 540 мм) з камерою «ВІДЕОСКАН-415-2001» станції Крижанівка. До групи входять також кілька аматорських обсерваторій. Серед них станції в смт. Петрівка Одеської обл., Лозівська шкільна астрономічна обсерваторія в Тернопільській обл., Приватна астрономічна обсерваторія L33 м. Ананьїв Одеської обл. та Приватна обсерваторія L58 «Небесна Сова» в смт. Великодолинське Одеської обл. Наведено опис апаратури, яка використовується в цих пунктах спостережень, та кілька прикладів результативних спостережень покриттів даною групою.