Потенціал сили тяжіння та його складова відцентрової сили всередині еліпсоїдальної планети - ФИС, М. М.; ЗАЗУЛЯК, П. М.; СОГОР, А. Р. (Космічна наука і технологія, 2024)
Запропонована методика визначення потенціалу притягання небесного тіла, поверхня якого є сферою чи еліпсоїдом зі стрибкоподібною функцією розподілу мас. Для цих випадків отримано формули для визначення внутрішнього потенціалу та сили тяжіння. Виконані за цими формулами обчислення дають змогу зробити аналіз вкладу еліптичності планети в значення її внутрішнього потенціалу та порівняти його з величиною відцентрової сили для планет земної групи (Земля, Марс, Венера) та Місяця.