Аналітична модель руху супутника по майже коловим орбітам під впливом зональних гармонік геопотенціалу - Пироженко, О. В.; Маслова, А. І.; Васильєв, В. В. (Космічна наука і технологія, 2024)
Розглядається рух супутників на низьких майже колових орбітах Землі. Побудовано аналітичну модель, яка складається з формул, що описують зміну оскулюючих елементів орбіти, та осереднених рівнянь. Наведено алгоритм по-будови другого наближення впливу зональних гармонік геопотенціалу на рух супутників по майже колових орбітах. Для другої та третьої зональних гармонік наведено формули для оскулюючих та середніх елементів, що описують рух супутника у другому наближенні за малими параметрами. Введення спеціальних змінних для майже колових орбіт дозволило значно спростити процедуру побудови другого наближення впливу зональних гармонік. Дано обґрунтування точності аналітичної моделі для аналізованих орбіт. Побудована модель зміни середніх елементів орбіти описує основні закономірності руху. Маючи досить високу точність, ця модель описує зміни середніх елементів орбіти простими аналітичними формулами і зручна для аналізу властивостей орбіт та попереднього вибору опорної орбіти для конкретної місії.