Оптичні спостереження штучних космічних об’єктів у Львівській Астрономічній обсерваторії - ВОВЧИК, Є. Б.; БІЛІНСЬКИЙ, А. І.; МАРТИНЮК-ЛОТОЦЬКИЙ, К. П.; ВІРУН, Н. В.; ПІДСТРИГАЧ, І. Я.; НОГАЧ, Р. Т. (Космічна наука і технологія, 2024)
Космічне сміття стає все більшою загрозою для космічних місій, зокрема для супутникового зв'язку, для виведення на орбіту нових супутників, для програм навігації та вимірювання часу, навіть для спостереження Землі. Навколоземний простір стає все більш перевантаженим, тому потреба у відстеженні космічних об’єктів та наданні інформації про діяльність у космосі стає критичною і найбільш актуальним є попередження зіткнень або пошкоджень, спричинених космічним сміттям. Серед методів стеження за штучними об’єктами є оптичні, які надають інформацію про положення вибраного об’єкта (позиційні спостереження), відстань до об’єкта (лазерні спостереження), поведінку об’єкта на орбіті та його форму (фотометричні спостереження). У статті описуються спеціальний апаратурний комплекс та програмне забезпечення, якими обладнана Львівська Астрономічна обсерваторія.для проведення оптичних спостережень.