Композиційні термостійкі матеріали для багатофункціонального покриття - ГУСАРОВА, І. О.; ПОТАПОВ, О. М.; ГОРЄЛОВ, Б. М.; МАНЬКО, Т. А.; ФРОЛОВ, Г. О. (Космічна наука і технологія, 2024)
Запропоновано принципову схему композиційного матеріалу для термостійкого багатофункціонального покриття, що забезпечує радіонепомітність і тепловий захист частин ракет. З метою вибору матеріалів термостійкої матриці досліджено кремнійорганічне сполучне КО-08К, неорганічне сполучне НС-1А та жаростійку мастику НЕОМІД-ТИТАН. На основі аналізу результатів термодесорбційної спектрометрії кремнійорганічного сполучного і мастики НЕОМІД-ТИТАН з термостійкими наповнювачами встановлено, що найбільш ефективно знижує термодеструкцію наповнення матриці перлітом і оксидом алюмінію. Ефективність обраних композицій за високої швидкості змінення температури оцінювали методом теплового удару. Встановлено, що на зразках на основі кремнійорганічного сполучного з наповнювачами не вдалося забезпечити необхідну термостійкість матеріалу; мастику НЕОМІД-ТИТАН можна використовувати у разі наповнення 2 % оксиду алюмінію; алюмосилікатне сполучне НС-1А — у разі наповнення 5 % оксиду алюмінію і 10 % муліту. Обрані матеріали було випробувано у струмені газодинамічного пальника. Результати підтвердили необхідність армування матриці термостійкими тканинами для підвищення її міцності та ерозійної стійкості. Як термостійкі радіопрозорі армувальні тканинні наповнювачі використано термостійку кремнеземну тканину KT-11 і кремнеземну термостійку стрічку ЛКА-1200. Термоерозійні випробування армованих зразків у струмені газодинамічного пальника показали, що мінімальне лінійне винесення отримано на зразках з матрицею на основі мастики НЕОМІД-ТИТАН, армованих тканиною КТ-11 (зовнішній шар) і стрічкою ЛКА‑1200, що дозволяє використовувати зазначені матеріали для створення багатофункціонального покриття.