Структури адаптивних систем обробки сигналів для радіолокаційних датчиків зовнішньої інформації кореляційно-екстремальних систем навігації літальних апаратів - Мезенцев, О. В.; Миронюк, С. В.; Осіновий, Г. Г.; Козіс, К. В. (Космічна наука і технологія, 2024)
Під час супроводу літального апарата на кінцевій ділянці польоту на нього впливають поряд із зовнішніми факторами ще й завади різного (штучного або природного) походження. Ці завади мають різноманітний вплив на приймальні елементи антенної решітки радіолокаційного давача зовнішньої інформації. Через мінливість та швидкоплинність складної завадової обстановки найбільш ефективними у боротьбі з цими завадами є адаптивні системи завадозахисту. Відомо, що використання адаптивних систем дозволяє подолати практично неминучу апріорну невизначеність статистичних характеристик завад різного походження. На теперішній час у зв’язку з розвитком цифрової техніки з’явились нові методи і пристрої адаптивної обробки сигналів на фоні завад. Так, арсенал методів адаптації до гауссівських завад поповнили методи, що передбачають обертання (безпосереднє або рекурентне) максимально правдоподібних оцінок кореляційних матриць завад або їхніх регуляризованих різновидів. Широкі можливості такої адаптації відкриваються у сучасних радіолокаційних станціях з багатоелементними фазованими антенними решітками, у яких передбачається цифрова обробка інформації. Через дуже велику швидкість літального апарата під час роботи його кореляційно-екстремальної системи наведення в умовах динамічної та нестаціонарної завадової ситуації важливою вимогою до адаптивних систем захисту від завад є їхня швидкодія. Ефективність адаптивної обробки сигналів на фоні завад може істотно підвищуватися завдяки використанню достовірної апріорної інформації. У статті розглянуто спосіб підвищення швидкодії адаптивних систем захисту від радіолокаційних завад різного походження завдяки врахуванню апріорної інформації про центральну симетрію приймальних каналів радіолокаційних давачів зовнішньої інформації кореляційно-екстремальних систем навігації літальних апаратів. Показано, що врахування такої апріорної інформації, як центральна симетрія приймальних каналів радіолокаційних давачів зовнішньої інформації, призводить до відповідної зміни структури пристроїв адаптивної обробки сигналів в умовах завад у цих давачах і, як наслідок, до підвищення їхньої швидкодії.