Придатність силіконової гуми м’якої робототехніки для досліджень земних і позаземних океанських світів - Нунцій Зуніга, А.; Фінк, В. (Космічна наука і технологія, 2024)
У роботі розглядаються відповідні механічні та хімічні властивості силіконової гуми ¾ Ecoflex ¾ для оцінки її придатності та стійкості для використання в створенні та подальшій експлуатації м’яких роботів-дослідників, а також як герметик для комунікаційних маяків, сенсорних блоків та іншої електроніки, що використовується в екстремальних планетарних рідких середовищах, таких як глибини океанів Землі та позаземні океанські світи. Деформація матеріалу в діапазоні температур, як показник довговічності експлуатації, була перевірена під різними кінцевими зусиллями затиску для кількох складових співвідношень. Діапазон температур, при якому силіконова гума залишається гнучкою, оцінювали для визначення її здатності до розгортання. Властивість повторного зв’язування затверділих зразків силіконової гуми з нещодавно затверділими зразками була досліджена на предмет її потенціалу для використання в м’якій робототехніці. Були вивчені стійкість до розчинення, неполярність і електронепровідність силіконової гуми, щоб оцінити її придатність як герметика електроніки для занурення в солону воду океану або інших насичених сольових середовищ, а також у вуглеводневі рідини. Особливу увагу в роботі приділено критичним аспектам силіконової гуми для використання в конструюванні, покритті та розгортанні майбутніх м’яких роботів-дослідників рідинного інопланетного життя: обрана силіконова гума Ecoflex є електронепровідним герметиком і гнучким м’яким робототехнічним матеріалом для температур вище -50 °C, придатним для розгортання в земних екстремальних водних середовищах. Крім того, ця робота закладає основу, хоча з іншими (силіконовими) каучуками/полімерами через значно нижчі температури, для роботизованого дослідження позаземних рідких середовищ в океанських світах, таких як вуглеводневі озера на Титані та ймовірні підповерхневі океани на Європі, Титані і Енцеладі.