Щодо можливості запуску космічних апаратів з використанням ракети-носія легкого класу з території України - ГЛАДКИЙ, Е. Г.; ПЕРЛИК, В. І.; МЕДВЕДЄВ, В. В. (Космічна наука і технологія, 2024)
У даний час в Україні відбувається дискусія щодо створення національного ракетно-космічного комплексу (РКК) та можливості запуску космічних апаратів з власної території. Однією з основних перешкод щодо розміщення космодрому в Україні прийнято вважати густонаселеність території та неможливість забезпечити безпеку на етапі польоту ракети космічного призначення (РКП), що пов'язана із падінням на суміжні країни відокремлюваних частин під час штатного польоту та РКП (її фрагментів) у випадку аварії. На сьогоднішній день у ДП «КБ «Південне» розроблено проект перспективного РКК «Циклон-1М» із триступіневою РКП легкого класу, який дозволяє комплексно розв'язати проблему забезпечення польотної безпеки. Для нього обрано місце старту в Херсонській області й побудовані траєкторії польоту в південному напрямку для виведення космічних апаратів на сонячно-синхронну орбіту. У статті наведено розрахунково-теоретичний аналіз безпеки під час штатного польоту РКП «Циклон-1М» та у випадку виникнення аварії РКП на етапі польоту, а також розроблено рекомендації щодо підвищення польотної безпеки. Показано, що запропоновані технічні й організаційні рішення забезпечують виконання вимог до польотної безпеки для населення та інших об'єктів на прилеглій до точки старту території України, територіях Туреччини і країн Африки, які перебувають у зоні падіння аварійних РКП, а також суден в акваторіях Чорного й Середземного морів. Визначено небезпечні зони для суден у районі падіння відокремлюваних частин у Середземному морі. Для убезпечення суден, що розташовуватимуться у Середземному морі, треба виключити їх перебування в небезпечних зонах на час проведення пуску РКП «Циклон-1М». Отриманий сумарний колективний ризик для населення в межах зони падіння аварійної РКП складає 3,46×10-5, що забезпечує виконання міжнародних вимог щодо польотної безпеки. Основною проблемою на даний час є проліт РКП «Циклон-1М» над територією Чорноморського державного біосферного заповідника, на який можливе падіння аварійної РКП у випадку аварії на початковій ділянці траєкторії польоту.