Атомарний кисень на низьких навколоземних орбітах: ретроспективний огляд досліджень - Махмуд, В. М.; Ельфікі, Д.; Робаа, С. М.; Ельнававі, М. С.; Юсеф, Ш. М. (Космічна наука і технологія, 2024)
У статті подано ретроспективний огляд досліджень атомарного кисню (АО) на низьких навколоземних орбітах (LEO). Космічний простір LEO є перешкодою для всіх супутників, які перебувають в ньому. Кілька його складових частин становлять велику небезпеку для матеріалів і підсистем супутників. Такі орбіти зручні для дистанційного зондування та експериментальних супутників. Для підтримки рівня працездатності космічних апаратів необхідно виконувати ретельні дослідження стану середовища LEO та його компонентів. AO, який є гіперактивним станом кисню, вважається одним із найнебезпечніших компонентів середовища LEO. Він може реагувати з багатьма матеріалами і тим самим змінювати фізичні, оптичні та механічні властивості, які впливають на функціональність супутника. Для підтримки супутника на його орбіті з певним запасом надійності потрібне зменшення агресивного впливу на нього екологічних компонентів LEO. Прогнозування впливу AO на матеріали, які будуть використовуватися в космосі, гарантує їх правильний вибір. В роботі надаються деякі рекомендації щодо створення установок AO для тестування матеріалів, що піддаються агресивному впливу космічного середовища LEO.