Техніко-економічне обґрунтування параметрів авіаційно-космічної системи повітряного старту - Калиниченко, Д. С.; Манько Т. A.; Павленко, В. М.; Павленко, Т. Ю. (Космічна наука і технологія, 2024)
Проведено обґрунтування параметрів авіаційно-космічної системи повітряного старту у складі багаторазового гіперзвукового безпілотного літального апарата та одноразової ракети космічного призначення за технічними та економічними характеристиками. За силову установку безпілотного літального апарата застосовується поєднання турбореактивного двоконтурного двигуна та прямоточного повітряно-реактивного двигуна. Розглянутий засіб здатен виводити корисний вантаж на навколоземні орбіти без застосування космодрому. Наведено методологію техніко-економічного обґрунтування параметрів авіаційно-космічної системи повітряного старту. Отримання результатів відбувалося шляхом пошуку мінімуму цільової функції, що встановлювала залежність між технічними та економічними параметрами авіаційно-космічної системи. Для вирішення цільової функції було визначено проєктні параметри ракети космічного призначення та безпілотного літального апарата і обмеження сумарної швидкості розгону авіаційно-космічної системи. Було визначено обмеження швидкості, що надаються за рахунок роботи турбореактивного двоконтурного двигуна, прямоточного повітряно-реактивного двигуна та трьох ступенів ракети космічного призначення з ракетними твердопаливними двигунами, максимальний швидкісний напор та максимальна допустима температура на поверхні безпілотного літального апарата. Було визначено схему оцінки вартості запуску космічного апарату на навколоземну орбіту з застосуванням авіаційно-космічної системи повітряного старту. Результатом обґрунтування є визначення технічних та економічних параметрів ракети космічного призначення, безпілотного літального апарата та авіаційно-космічної системи в цілому. Також оцінено вплив максимальної температури на поверхні безпілотного літального апарата і питомого імпульсу повітряно-реактивного двигуна на параметри авіаційно-космічної системи. Наведене обґрунтування є першим кроком до створення української авіаційно-космічної системи повітряного старту.