«Вчені АН УРСР до війни не були підготовлені в належній мірі» (Science and Science of Science, 2017)
Початок війни з гітлерівською Німеччиною застав Академію наук УРСР зненацька. Плану перебудови діяльності Академії на потреби оборони не було, і її керівництво чекало на вказівку згори. Тільки 30 червня 1941 р. Президія АН УРСР прийняла рішення про перебудову роботи її установ на воєнні потреби. 26 червня 1941 р. за розпорядженням ЦК КП(б)У Раднарком УРСР утворив Урядову комісію. 29 червня Комісія ухвалила рішення про евакуацію Академії наук УРСР, а 3—7 липня затвердила склад груп академічних установ, їхніх керівників і провідних учених для першочергової евакуації. Місцем зосередження установ Академії союзна Рада з евакуації призначила місто Уфу. Перші місяці в евакуації Академія наук перебувала у надзвичайно скрутному матеріальному становищі. Відірваність від наукових центрів СРСР, невизначеність наукової тематики, забюрократизованість у впровадженні наукових досягнень змушувала українських науковців звертатись по допомогу як до своєї, так і до центральної влади. Пропонується маловідомий документ про провал підготовки Академії наук УРСР до війни та стан роботи над оборонною тематикою в 1942 р. Вступ і документи до друку підготовлено: О. Г. Луговський ДУ «Інститут досліджень науково-технічного потенціалу та історії науки ім. Г.М. Доброва НАН України» https://orcid.org/0000-0001-7644-5995