До історії створення спецвідділів у інститутах АН УРСР У 50-х роках ХХ ст. (Science and Science of Science, 2017)
На основі документів викладено історію виникнення в АН УРСР спецвідділів як ланки системи політико-ідеологічного контролю друкованих видань в Україні. Показано процес переходу від партійної цензури до державної – більш жорсткого нагляду за друкованим словом. Вступ і документи до друку підготовлено: О. Г. Луговський ДУ «Інститут досліджень науково-технічного потенціалу та історії науки ім. Г.М. Доброва НАН України» https://orcid.org/0000-0001-7644-5995